DICTAT
En Patufet
Una vegada
hi havia un nen petit, petit, portava el nom de Patufet. Un dia, es va amagar
sota una col i va dormir. Un bou que passejava va veure aquesta col i se la va
menjar. El pare d’en Patufet cridava « Patufet, on ets ? ».
Se sentia
una veu que responia : « a la panxa del bou que no hi neva ni hi
plou ».
La cargolada
És una
tradició ben arrelada, al Rosselló, de menjar cargols els dies festius de la
bona temporada com, per exemple, la
Pasqua, la Pentecosta o l’Assumpció. Es fan coure els cargols al camp, a sota d’una olivera o d’un pi, on s’agrupen
les famílies. Es fa allà una bona foguerada amb sarments de vinya. Mentre
aquests cremen per tornar-se brasa, els cargols, netejats amb la punta d’un
ganivet, amanits amb sal, pebre i un terrosset de sagí, estan disposats, ben
arrenglerats en unes graelles. Quan són cuits, es treuen del braser i la gent
es reuneix entorn de les graelles, dreta, així, es paeixen més bé els cargols.
Un costum
ancestral exigeix que cada cargol, una vegada extret de la seva closca gràcies
a un punxó, sigui menjat acompanyat amb un tros de pa untat d’allioli amb un
raig de vi negre begut amb porró. Avui dia, a més dels cargols es fan coure
llonganissa, costelles de xai i embotit. El costum de beure amb porró s’ha conservat
i es conservarà sempre i, amb ell, els
tips de riure en contra d’aquells que no en saben i que no volen abaixar-se a
posar-se un pitet, cada vegada es posen més medalles de vi i a la camisa i al
jersei.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada